OHJEET

Huom! Ohjeet päivitetään lopulliseen muotoonsa pari päivää ennen tapahtumaa.

KOULUVIESTIKARNEVAALI 2023

Kilpailupaikka: Helsingin Olympiastadion.

Kilpailupäivä: tiistai 16.5.2023 kello 10 – 16.

1 Yleisohjeet

Liikenne ja kulkuyhteydet

Olympiastadionille pääsee sujuvasti sekä busseilla että raitiovaunuilla. Omien autojen pysäköinti tapahtuu Helsingin kaupungin osoittamille pysäköintipaikoille.

Bussien paikoitus tapahtuu välittömästi Olympiastadionin eteläpuolella sijaitsevalla parkkipaikalla eli Paavo Nurmen kentällä.

Sisäänkäynti

Sisäänkäynti Olympiastadionille tapahtuu seuraavasti:

Kaikki tulevat sisään nk. Ajoportti 2:sta, mikä sijaitsee n. 50 m Stadionin tornin eteläpuolella eli kaupungin puolella. Siitä kuljetaan kohti tornia ja tornin juurelta raput suoraan ylös A-katsomon takana olevaan leveään käytävään, josta pääsee A-katsomoon ottamaan omat paikat.

Opettajat käyvät hakemassa oman koulunsa infopaketin kisakansliasta.

Oman suorituksen lähestyessä siirrytään A-katsomosta rappuja pitkin alas pelaaja-aulaan ja siitä pukuhuoneisiin.

MIKÄLI JOUKKUEEN SUORITUS ON PIAN SAAPUMISEN JÄLKEEN, voi katsomon sijaan kääntyä tornin juurelta alas vasemmalle rappusiin ja siitä heti oikealle, kunnes tullaan pelaaja-aulan ovelle.

Kisakanslia sijaitsee pelaaja-aulan radan puoleisessa osassa. Pukuhuoneisiin kuljetaan pelaaja-aulasta heti alas oikealle rappusiin.

Pukuhuoneet

Pukuhuoneisiin kuljetaan ns. pelaaja-aulan kautta. Sisään saavuttaessa käännytään portaat alas oikealle ja alemmasta kerroksesta löytyvät pukuhuoneet erikseen tytöille ja pojille. Siellä on urheilijoiden käytössä myös suihkutilat.

Pukuhuoneissa omien varusteiden säilytys on omalla vastuulla. Arvoesineitä (kuten puhelimia, lompakkoja ym.) ei kannata jättää pukuhuoneisiin.

Verryttely

Kilpailijat voivat verrytellä stadionin välittömässä läheisyydessä ulkona.

Kenttäalue on tarkoitettu vain kilpailijoille ja toimitsijoille. Huoltajien paikka on katsomossa. Näin varmistamme sujuvan ja turvallisen kilpailun kulun.

Koulujen yhteyshenkilöt

Kouluilla ja kullakin joukkueella tulee olla nimetty yhteyshenkilö, joka huolehtii materiaalin ja kilpailunumerojen hakemisesta kisakansliasta ja jakamisesta joukkueensa kilpailijoille. Mikäli yhteyshenkilö on muuttunut ilmoittautumisen yhteydessä annetusta, tulee uusi yhteyshenkilö ilmoittaa kilpailukanslialle varmistuksen yhteydessä.

Kisakanslia / tulostaulut

Kilpailuja koskevaa tietoa saa kisakansliasta, joka sijaitsee pelaaja-aulassa radan puoleisessa päässä. Sieltä on saatavilla ohjeistusta (mm. kilpailun aikataulu, eräjaot, ratajärjestykset, kilpailutulokset) sekä huoltajille että kilpailijoille.

Lisäksi tietoa tapahtuman etenemisestä löytyy alueella olevilta infotauluilta sekä Olympiastadionin tulostauluilta. Myös kuuluttajien kertomaa ohjeistusta kannattaa seurata.

Avajaismarssi

Kaikkien koulujen toivotaan osallistuvan avajaismarssiin. Ryhmän suositeltu koko on noin 5-10 osallistujaa/koulu.

Kokoontuminen avajaismarssiin tapahtuu juoksuradan takasuoralla. Radalle voi kulkea kisakanslian vierestä sekä sisällä olevan juoksuradan ovista. Takasuoralta ensimmäiset lähtevät marssimaan 200 metrin lähtöpaikalta johdetusti jonossa etusuoralle. Kun kaikki joukkueet ovat etusuoralla, joukkueet pysähtyvät siihen kuuntelemaan avajaistapahtumaa.

Koulut voivat valmistaa avajaismarssia varten oman esittelykilven. Suosittelemme noin metrin leveää ja puoli metriä korkeaa kilpilevyä, johon on liitetty noin 1,5 metriä korkea varsiosa. Myös omia, muista erottuvia ratkaisuja marssijoiden ulkoasussa suositellaan ideoitavaksi.

Huutosakkikilpailu

Huutosakkikilpailussa kannustetaan kilpailutapahtumien aikana omaa koulua. Yksi huutosakki koostuu maksimissaan noin 30 oppilaasta. Huutosakkikisaan ilmoittaudutaan etukäteen lähettämällä meilillä huutosakin kokoonpano osoitteeseen toimisto@kouluviestikarnevaali.fi

Kannatuslaulujen tarkoituksena on luoda positiivista ja iloista yhteenkuuluvuuden tunnetta. Parhaimmillaan kannustuslaulut luovat yhteisen siteen huutosakin ja juoksijoiden välille. Kilpailun perimmäisenä tarkoituksena ei kuitenkaan ole arvostelu, vaan yhteishengen luominen ja kaikkien osallistujien osallistaminen tapahtumaan.

Huutosakkikilpailun tuomarit arvostelevat huutosakkeja ennalta määritetyin kriteerein, joiden perusteella parhaat kannustusjoukot palkitaan. Pukeutuminen, koreografiat, rekvisiitta, käyttäytyminen sekä kannustuslaulut melodioineen ja sanoituksineen ovat tärkeimpiä arvostelukriteereitä huutosakkikilpailussa.

Hyvässä kannustuslaulussa on rytmi ja yksinkertainen, selkeä melodia. Huutosakin esityksessä myös sanoituksella on tärkeä rooli ja sen tulisi tuoda esille huutosakin edustamaa koulua ja kannustaa sitä. Sanoitukset eivät saa loukata hyviä tapoja tai muita joukkueita ja kouluja.

Jury seuraa kilpailua ja valitsee kolme parasta ryhmää em. kriteerien ja kannustushengen perusteella. Etukäteen voidaan ilmoittaa, mihin aikaan tuomaristo kiertää kenttää arvostelemassa huutosakkeja. Vinkkejä Huutosakkikisaan osallistujille löytyy sivustomme yläpalkista kohdasta Huutosakkikisa.

Ruokailu

Etukäteen ilmoittautumisen yhteydessä ilmoittautumisjärjestelmässä (kohta Ruokalipukkeiden määrä 16.5.) ruokailunsa tilanneille on tarjolla lounasta pääkatsomon alapuolella olevassa ravintolatilassa nimeltään 1940. Paikka on merkitty kyltein. Ruokailua varten tarvitaan ruokailulipuke, jollainen löytyy jokaiselle tilaajalle koulujen kirjekuorista.

Ruokailun hinta on 8,20€/hlö – koululle lähetetään lasku ruokailuista tapahtuman jälkeen.

Menu on seuraava:

Raastesalaattia M,G,Veg
Leipää, näkkileipää ja margariinia

Lihapullia paistinkastikkeessa M,G
Paahdettua perunaa M,G,Veg
Kasvisruoka: Kasvispyöryköitä M,G,Veg

Juomana: vesi, rasvaton maito, sekamehu

Huom! Erikoisruokavaliosta tulee ilmoittaa etukäteen osoitteeseen: toimisto@kouluviestikarnevaali.fi

Ensiapu

Ensiapupiste on lähellä maalialuetta sisäkaarteen ulkopuolella. Se on merkitty asianmukaisin kyltein.

Löytötavarat

Löydetyt esineet toimitetaan kilpailukansliaan. Kilpailujen aikana tai sen jälkeen kadonnutta tavaraa voi kysellä sieltä. Kahden viikon jälkeen arvokkaimmat tavarat toimitetaan Helsingin poliisilaitokselle löytötavarana.

Siisteys

Yleiset käyttäytymissäännöt edellyttävät, että roskia ei heitetä maahan pysäköinti-, kilpailu- ja verryttelyalueilla eikä pukuhuoneissa, vaan ne laitetaan niitä varten varattuihin astioihin.

2 Kilpailuohjeet

Kilpailukanslia

Kilpailukanslia sijaitsee pelaaja-aulassa juoksuratojen puoleisessa tilassa.

Kilpailukanslia on avoinna maanantaina klo 16 – 18 ja tiistaina 7.30 - 17. Kilpailukanslian puhelinnumero ilmoitetaan ennen tapahtumaa kilpailun infosivuilla.

Kilpailukansliassa jaetaan kilpailumateriaali koulukohtaisesti kirjekuorissa koulujen yhteyshenkilöille kuittausta vastaan. Kirjekuori sisältää käsiohjelman, kilpailuohjeet, kilpailunumerot ja ennakkoon tilatut ruokaliput sekä muuta mahdollista aineistoa.

Osanoton varmistus

Viimeinen mahdollisuus muokata joukkueen jäseniä ilmoittautumisjärjestelmän sisällä on kilpailupäivän aamu ennen klo kahdeksaa.

Mikäli joukkueeseen tulee muutoksia klo 8 jälkeen, muutokset tehdään kilpailukansliassa paperisella muutoslomakkeella.

Osanoton varmistusta ei tarvitse tehdä erikseen, mikäli joukkue on täydellinen ja tulossa mukaan ilmoittautumisjärjestelmässä ilmoitetun mukaisesti. Mikäli joukkue ei ole tulossa, silloin ilmoittajan tulee ottaa joukkue pois ilmoittautumisjärjestelmästä ennen klo kahdeksaa kisa-aamuna!

Kokoontumispaikka (Calling)

Joukkueiden kokoontuminen tapahtuu Stadionin sisäradalla kilpailuohjeissa julkaistavan ja ilmoitustauluille kiinnitettävän aikataulun mukaisesti.

Huom! Kokoontumispaikalla ilmoittautuminen on pakollinen kaikille joukkueille.

Joukkueet kokoontuvat yhtenä ryhmänä, opettajan tai joukkueen kapteenin johdolla pelaaja-aulan viereiseen päätyyn, josta siirrytään kokoontumispaikan taakse odottamaan vuoroa, ja siitä ohjattuna edelleen kokoontumisalueelle.

Kaikilla kilpailuun osallistuvilla täytyy olla kilpailunumero kiinnitettynä kilpailuasun etupuolelle jo silloin, kun hän saapuu Stadionin sisäradalla sijaitsevalle kokoontumispaikalle. Kilpailunumeroa ei saa taittaa.

Sukkulaviesteihin osallistuvat oppilaat tulevat kokoontumispaikalle jonomuodossa, ensin 8 tyttöä ja seuraavana 8 poikaa, juoksun ankkurit viimeisenä. Ankkurit ottavat paitakoreista sopivan kokoisen Kouluviestikarnevaali-paidan päälleen, ja laittavat numerolapun rintaan sen päälle. Kokoontumispaikan kuuluttaja kutsuu joukkueet jonoon juostava erä kerrallaan. Kilpailijat asetetaan joukkueittain juoksujärjestyksessä ratajärjestyksen mukaisille paikoille jonoon.

Pikaviestien ja pitkien matkojen viestien juoksijat kerätään juoksuosuuksien mukaisiin jonoihin.

Kokoontumispaikalla tarkistetaan, että kaikki joukkueeseen ilmoitetut ovat paikalla ja että kaikilla on oikeat kilpailunumerot kiinnitettynä kilpailupaidan etupuolelle ja ankkureilla KVK-paidat, sekä annetaan lyhyt opastus kilpailusta. Kokoontumispaikalta urheilijat saatetaan johdetusti vaihtopaikoille aikataulun mukaisesti.

Jos joukkue ei ole saapunut ajoissa kokoontumispaikalle, myöhästynyttä joukkuetta ei jäädä odottamaan, vaan sen suoritus merkitään tuloksiin merkinnällä DNS = ei osallistunut.

Kisan jälkeen juoksijat ohjataan radalta pois maalin kohdalla olevista ovista vierailijakeskukseen ja sieltä edelleen käytävää pitkin pelaaja-aulaan.

Ankkurit jättävät KVK-paitansa ovien kohdalla oleviin koreihin.

Lajit ja aikataulu

TIISTAI 16.5.2023 AIKATAULU

Lataa täältä (päivitetty 12.5.)

Kilpailusäännöt

Noudatettavat kilpailusäännöt

Lasten viestinjuoksusäännöt (KVK-kilpailuissa luokat 1-6)

Alakoulujen sarjoissa noudatetaan alla esitettyjä lasten yleisurheilun kilpailusääntöjä:

  1. Viestikapulaa tulee kuljettaa kädessä. Se tulee antaa kädestä käteen seuraavalle viestinviejälle. Viestin vaihtaminen kapulaa heittämällä aiheuttaa suorituksen hylkäämisen.
  2. Pudonneen kapulan voi nostaa ja jatkaa sen jälkeen kilpailua. Lapsilla ei ole merkitystä sillä, kumpi juoksijoista nostaa pudonneen kapulan.
  3. 1000 metrin ja 4x800 metrin viestien vaihtoalueiden rajat on merkitty juoksuradoille. Toimitsijat opastavat tarvittaessa oikean vaihtoalueen tunnistamisessa. Kapula tulee siirtää viestinviejältä toiselle vaihtoalueen sisäpuolella. Lasten kisoissa hylkäykset tuomitaan vain selvistä vaihtorikkeistä esimerkiksi silloin, kun väärästä vaihdosta voidaan olettaa joukkueen saaneen merkittävää hyötyä sijoitukseensa.
  4. Pitkien viestien vaihtoalue on 20 metriä (esimerkiksi maalin kohdalla sisäradalle mitattuna kymmenen metriä ennen ja jälkeen maaliviivan). Lähtevän juoksijan on lähdettävä liikkeelle vaihtoalueen sisäpuolelta.
  5. Törmäyksien välttämiseksi kilpailijoiden tulee pysyä omilla radoillaan, kunnes muut joukkueet ovat suorittaneet oman vaihtonsa ja ohittaneet vaihtoalueen. Pudonnutta kapulaa noudettaessa ei saa häiritä muita joukkueita.
  6. Lähettäminen ratajuoksuviesteissä tapahtuu pikamatkojen tapaan komennoilla paikoillenne –> valmiit –> laukaus). Sukkulaviesteissä ja 4x800 metrin viesteissä komennot ovat: paikoillenne -> laukaus.

Muut kilpailusäännöt

Yläkoulujen ja 2-asteen sarjoissa kilpaillaan yleisurheilun kansainvälisten kilpailusääntöjen mukaisesti.

Urheilija ei saa kilpailla kahdessa eri sarjassa samana kilpailupäivänä.

Kilpailussa on käytettävä järjestäjien toimittamia rintanumeroita. Numeroita ei saa taittaa. Sukkulaviestin ja pitkien viestien viimeisen osuuden juoksijalla tulee olla vaihtopaikan järjestäjien antama Kouluviestikarnevaali-paita, joka pitää palauttaa heti juoksun jälkeen vaihdonvalvojille.

Juoksupiikkareita saa käyttää vain ratajuoksuissa. Tällöin piikkien pituus saa olla enintään 7 mm.

Radalla juostavat viestit

Kaikki radalla suoritettavat viestit juostaan suoraan loppukilpailuina.

Ruotsalaisviesti (100+200+300+400 metriä) juostaan omia ratoja yhden kaarteen tasoituksella. Tämä tarkoittaa sitä, että 200 metrin osuuden juoksija voi siirtyä vaihtoalueen päätyttyä sisimmälle radalle muita juoksijoita häiritsemättä jo etusuoralla. Vaihtoalue on ensimmäisessä vaihdossa 30 ja muissa vaihdoissa 20 metriä.

4x800 metrin viestien lähtö tapahtuu pääsääntöisesti omilta radoilta. Tarvittaessa joillekin radoille voidaan asettaa kaksi joukkuetta. Jos yhdessä erässä on enemmän kuin 10 joukkuetta, lähtö tapahtuu kaariviivalta.

Sukkulaviestit

Sukkulaviestit juostaan kokoonpanolla 8 tyttöä ja 8 poikaa. Juostava matka on 80 metriä/kilpailija. Sukkulaviestissä nurmikolla juostaan avojaloin, sukkasillaan tai lenkkitossuilla. Piikkarien ja jalkapallokenkien käyttö on turvallisuussyistä kielletty. Vaihto tapahtuu käsikosketuksella oikealla kädellä vaihtokepin takana.

Sukkulaviesteissä juostaan tarvittaessa alkuerät, joista 10 parasta joukkuetta selviytyy myöhemmin juostavaan loppukilpailuun.

Vastalauseet

Joukkueen huoltaja voi tehdä urheilijan/joukkueen puolesta suullisen huomautuksen juoksun johtajalle tai kirjallisen vastalauseen kilpailukansliassa sieltä saatavalla lomakkeella.

Mahdolliset kilpailua ja sen tuloksia koskevat huomautukset tehdään suullisesti välittömästi juoksujen tai vaihtoalueen johtajalle tai, mikäli suullinen vastaus ei ole tyydyttävä, tuomarineuvostolle (jury) osoitetulla kirjallisella vastalauseella viimeistään 30 minuuttia tulosten virallisen julkistamisen jälkeen. Huomautuksessa ja vastalauseessa on esitettävä, mihin sääntötulkintaan erimielisyys perustuu.

Tuomarineuvostoon kuuluvat Håkan Nordman (pj), Riitta Pääjärvi-Myllyaho ja Seppo Martiskainen.

Palkintojenjaot

Palkintoseremoniat suoritetaan ennalta ilmoitetun aikataulun mukaisesti.

Palkintojen jakoon osallistuvien juoksijoiden kokoontuminen tapahtuu Mixed Zonessa, jossa paikka on merkitty kyltillä ”Palkintojenjaon Calling”.

Palkinnot jaetaan kunkin lajin kolmelle parhaalle joukkueelle ja sen juoksijoille. Palkintojen jakoon tulee kaikkien palkittavien joukkueiden ja juoksijoiden osallistua.

Yhteystiedot

Suomenkielisen Kouluviestikarnevaalin Tukisäätiö

Puheenjohtaja
Håkan Nordman
050-512 2392
Toiminnanjohtaja
Riitta Pääjärvi-Myllyaho
040-522 7971