Huom! Ohjeet päivitetään lopulliseen muotoonsa pari päivää ennen tapahtumaa.
Olympiastadionille pääsee sujuvasti sekä busseilla että raitiovaunuilla. Omien autojen pysäköinti tapahtuu Helsingin kaupungin osoittamille pysäköintipaikoille.
Bussien paikoitus tapahtuu välittömästi Olympiastadionin eteläpuolella sijaitsevalla parkkipaikalla eli Olympiastadionin aukiolla.
Sisäänkäynti Olympiastadionille riippuu siitä, kuinka pian joukkueen suoritus on:
1) Jos joukkueella ei ole kiire, kuljetaan kohti Olympiastadionin tornia ja käännytään juuri ennen sitä oikealle portaita pitkin ylös ja saman tien vasemmalle raput ylös A-katsomon takana olevaan leveään käytävään (A-galleriaan), josta pääsee A-katsomoon ottamaan omat paikat.
2) Jos joukkueella on kiire Calling-alueelle, kannattaa tulla suoraan Pelaaja-aulan kautta (Olympiastadionin tornin ohi kohti Urheilumuseo Tahtoa, ovi merkitty selkeästi)
Opettajat käyvät hakemassa oman koulunsa infopaketin kisakansliasta, joka sijaitsee Pelaaja-aulassa. Kisakanslia sijaitsee Pelaaja-aulan radan puoleisessa osassa.
Oman suorituksen lähestyessä siirrytään A-katsomosta rappuja pitkin alas Pelaaja-aulaan ja siitä alas rappusia pitkin pukuhuoneisiin. Kun oma suoritus on ohi, palataan välittömästi opettajan johdolla katsomoon.
Pukuhuoneisiin kuljetaan ns. Pelaaja-aulan kautta. Heti aulaan saavuttaessa käännytään portaat alas oikealle ja alemmasta kerroksesta löytyvät pukuhuoneet erikseen tytöille ja pojille, käytössä on myös suihkutilat.
Pukuhuoneissa omien varusteiden säilytys on omalla vastuulla. Arvoesineitä (kuten puhelimia, lompakkoja ym.) ei kannata jättää pukuhuoneisiin, vaan ottaa mukaan tai laittaa lukollisiin kaappeihin.
Kilpailijat voivat verrytellä stadionin välittömässä läheisyydessä ulkona.
Kenttäalue on tarkoitettu vain kilpailijoille ja toimitsijoille. Huoltajien paikka on katsomossa. Näin varmistamme sujuvan ja turvallisen kilpailun kulun.
Kouluilla ja kullakin joukkueella tulee olla nimetty yhteyshenkilö, joka huolehtii materiaalin ja kilpailunumerojen hakemisesta kisakansliasta ja jakamisesta joukkueensa kilpailijoille. Mikäli yhteyshenkilö on muuttunut ilmoittautumisen yhteydessä annetusta, tulee uusi yhteyshenkilö ilmoittaa kilpailukanslialle varmistuksen yhteydessä.
Kilpailuja koskevaa tietoa saa kisakansliasta, joka sijaitsee Pelaaja-aulassa radan puoleisessa päässä (kts. lisää alempana kohdasta Kilpailukanslia). Lisäksi tietoa tapahtuman etenemisestä löytyy alueella olevilta infotauluilta sekä Olympiastadionin tulostauluilta. Myös kuuluttajien kertomaa ohjeistusta kannattaa seurata.
Kaikkien koulujen toivotaan osallistuvan avajaismarssiin. Ryhmän suositeltu koko on noin 10-20 osallistujaa/koulu.
Kokoontuminen avajaismarssiin tapahtuu klo 9.45 juoksuradan takasuoralla. Radalle voi kulkea kisakanslian vierestä sekä sisällä olevan juoksuradan ovista. Takasuoralta ensimmäiset lähtevät marssimaan 200 metrin lähtöpaikalta johdetusti jonossa etusuoralle. Kun kaikki joukkueet ovat etusuoralla, joukkueet pysähtyvät kuuntelemaan avajaistapahtumaa.
Kansainvälistä tunnelmaa haetaan sillä, että kukin koulu voi valita haluamansa maan, valmistaa/hankkii ko. maan lipun, valitsee vaatetukseensa ja muuhun rekvisiittaan tämän maan värejä. Eikä haittaa yhtään, vaikka joku muukin sattuisi valitsemaan saman maan.
Tapahtumassa on paikalla myös Olympiasoihtu, joka sytytetään avajaisia varten! Myöhemmin osallistujat voivat kuvauttaa itsensä sammutettu soihtu kädessään!
Nyt vaan kaikki ideoimaan!
Huutosakkikilpailussa kannustetaan kilpailutapahtumien aikana omaa koulua. Yksi huutosakki koostuu maksimissaan noin 30 oppilaasta. Huutosakkikisaan ilmoittaudutaan etukäteen lähettämällä meilillä huutosakin nimi, kokoonpano ja vastuuopettajan nimi sekä puhelinnumero osoitteeseen toimisto@kouluviestikarnevaali.fi
Myös Huutosakit voivat halutessaan edustaa sitä samaa maata, jonka niiden oma koulu on valinnut avajaismarssiin, ja keksiä huutoja ja lauluja tämän maan kielellä.
Kannatuslaulujen tarkoituksena on luoda positiivista ja iloista yhteenkuuluvuuden tunnetta. Parhaimmillaan kannustuslaulut luovat yhteisen siteen huutosakin ja juoksijoiden välille. Huutosakkikilpailun perimmäisenä tarkoituksena ei kuitenkaan ole arvostelu, vaan yhteishengen luominen ja kaikkien osallistujien osallistaminen tapahtumaan :)
Huutosakkikilpailun tuomarit toki arvostelevat huutosakkeja ennalta määritetyin kriteerein, joiden perusteella parhaat kannustusjoukot palkitaan. Pukeutuminen, koreografiat, rekvisiitta, käyttäytyminen sekä kannustuslaulut melodioineen ja sanoituksineen ovat tärkeimpiä arvostelukriteereitä huutosakkikilpailussa.
Hyvässä kannustuslaulussa on rytmi ja yksinkertainen, selkeä melodia. Huutosakin esityksessä myös sanoituksella on tärkeä rooli ja sen tulisi tuoda esille huutosakin edustamaa koulua ja kannustaa sitä. Sanoitukset eivät saa loukata hyviä tapoja tai muita joukkueita ja kouluja. Pisteitä saa myös siitä, jos kannustushuutoja esitetään välillä myös koululle valitun maan kielellä.
Jury seuraa kilpailua ja valitsee kolme parasta ryhmää em. kriteerien ja kannustushengen perusteella. Etukäteen voidaan ilmoittaa, mihin aikaan tuomaristo kiertää kenttää arvostelemassa huutosakkeja. Vinkkejä Huutosakkikisaan osallistujille löytyy sivustomme yläpalkista kohdasta Huutosakkikisa.
Ruokailunsa etukäteen ilmoittautumisen yhteydessä ilmoittautumisjärjestelmässä (kohta Ruokapassien määrä 14.5.) tilanneille on tarjolla lounasta pääkatsomon alapuolella olevassa ravintolatilassa nimeltään 1940. Paikka on Pelaaja-aulan välittömässä läheisyydessä ja on merkitty kyltein. Ruokailua varten tarvitaan ruokailulipuke, jollainen löytyy jokaiselle tilaajalle koulujen kirjekuorista.
Lounaan hinta on 8,70 e
Menu:
Hedelmäinen vihersalaatti M,G,Veg
Leipää M,Veg, näkkileipää M,Veg ja margariinia M,G,Veg
Broileria ja kasviksia miedossa currykastikkeessa M,G
Riisi M,G,Veg
Kasvisruoka: Härkistä ja kasvisia tomaattikastikkeessa M,G,Veg
Juomana: vesi, rasvaton maito, sekamehu
Ensiapupiste on lähellä maalialuetta sisäkaarteen ulkopuolella. Se on merkitty asianmukaisin kyltein.
Löydetyt esineet toimitetaan stadionin Vierailijakeskukseen. Kahden viikon jälkeen arvokkaimmat tavarat toimitetaan Helsingin poliisilaitokselle löytötavarana.
Yleiset käyttäytymissäännöt edellyttävät, että roskia ei heitetä maahan pysäköinti-, kilpailu- ja verryttelyalueilla eikä pukuhuoneissa, vaan ne laitetaan niitä varten varattuihin astioihin. Jokainen ryhmä on vastuussa omista roskistaan.
Kilpailukanslia sijaitsee Pelaaja-aulassa juoksuratojen puoleisessa tilassa. Sieltä on saatavilla ohjeistusta (mm. kilpailun aikataulu, eräjaot, ratajärjestykset, kilpailutulokset) sekä huoltajille että kilpailijoille. Eräjaot ja muu info löytyvät myös osoitteesta www.kouluviestikarnevaali.fi
Kilpailukanslia on avoinna tiistaina 14.5. klo 7.30 - 16. Kilpailukanslian puhelinnumero ilmoitetaan juuri ennen tapahtumaa kilpailun infosivuilla.
Kilpailukansliassa jaetaan kilpailumateriaali koulukohtaisesti kirjekuorissa koulujen yhteyshenkilöille kuittausta vastaan. Kirjekuori sisältää kilpailunumerot ja ennakkoon tilatut ruokaliput sekä muuta mahdollista aineistoa.
Viimeinen mahdollisuus muokata joukkueen jäseniä ilmoittautumisjärjestelmän sisällä on edeltävä ilta klo 20.00. Kilpailukansliassa ilmoitetaan VAIN MUUTOKSET JUOKSIJOISSA, ne tehdään kilpailukansliassa paperisella muutoslomakkeella.
Osanoton varmistusta ei tarvitse tehdä erikseen, mikäli joukkue on täydellinen ja tulossa mukaan Ilmoittautumisjärjestelmässä ilmoitetun mukaisesti. Mikäli joukkue ei ole tulossa, silloin ilmoittajan tulee ottaa joukkue pois ilmoittautumisjärjestelmästä viimeistään ennen kello kahdeksaa edellisenä iltana!
Joukkueiden kokoontuminen tapahtuu Stadionin sisäradalla (nk. A-suora, punainen pohjamatto) kilpailuohjeissa myöhemmin julkaistavan ja ilmoitustauluille kiinnitettävän aikataulun mukaisesti.
Huom! Kokoontumispaikalla ilmoittautuminen on pakollinen kaikille joukkueille.
A-katsomosta pääsee portaita pitkin alas suoraan kokoontumispaikan lähelle. Joukkueet kokoontuvat yhtenä ryhmänä, opettajan tai joukkueen kapteenin johdolla Pelaaja-aulan viereiseen päätyyn punaisella matolla, josta siirrytään vähitellen kokoontumispaikan taakse odottamaan vuoroa, ja siitä ohjattuna edelleen kokoontumisalueelle. Kokoontumisalueella joukkueiden keräilyä ”karsinoihin” johdetaan megafonin avulla.
Sukkulaviesteihin osallistuvat oppilaat tulevat opettajansa johdolla kokoontumispaikalle jonomuodossa, ensin 8 tyttöä ja seuraavana 8 poikaa, juoksun ankkuri (=poika) viimeisenä. Ankkuri ottaa paitakoreista sopivan kokoisen Kouluviestikarnevaali-paidan päälleen, ja laittaa numerolapun rintaan sen päälle.
Huom. Kilpailunumerot ovat vain joukkueen kahdella ensimmäisellä ja kahdella viimeisellä juoksijalla, eli käytännössä siis tyttöjen jonon ensimmäisellä ja viimeisellä sekä poikajonon ensimmäisellä ja viimeisellä.
Kokoontumispaikan kuuluttaja kutsuu joukkueet jonoon juostava erä kerrallaan. Kilpailijat asetetaan toimitsijoiden opastuksella joukkueittain juoksujärjestyksessä ratajärjestyksen mukaisille paikoille jonoon.
4x 100 m, Ruotsalaisviestien ja 4x800 m viestien juoksijat kerätään juoksuosuuksien mukaisiin jonoihin. Kaikki laittavat numerolapun rintaan. Ankkurit ottavat Kouluviestikarnevaali-paidan ja laittavat numeron sen päälle.
Kokoontumispaikalla tarkistetaan, että kaikki joukkueeseen ilmoitetut ovat paikalla ja että kaikilla on oikeat kilpailunumerot kiinnitettynä kilpailupaidan etupuolelle ja ankkureilla on KVK-paidat, sekä annetaan lyhyt opastus kilpailusta. Kokoontumispaikalta urheilijat saatetaan johdetusti vaihtopaikoille aikataulun mukaisesti.
Jos joukkue ei ole saapunut ajoissa kokoontumispaikalle, myöhästynyttä joukkuetta ei jäädä odottamaan, vaan sen suoritus merkitään tuloksiin merkinnällä DNS = ei osallistunut.
Kisan jälkeen juoksijat ohjataan radalta pois maalin kohdalla olevista ovista ja edelleen A-katsomon portaiden kautta A-katsomoon. Ankkurit voivat pitää paitansa.
HUOM!! Joukkueen juoksijoita alkueristä loppukilpailuun voi vaihtaa vain sillä edellytyksellä, että kyseinen uusi juoksija ei ole kilpaillut alkuerissä koulun muissa joukkueissa. Sääntörikkomus johtaa joukkueen suorituksen hylkäämiseen.
Vinkki:
Joukkueen huoltajien tai muiden joukkueesta vastaavien henkilöiden on hyvä kerrata www.yleisurheilu.fi -sivulta löytyvät kilpailusäännöt ja käydä ne läpi joukkueiden juoksijoiden kanssa niin, että kaikki tietävät miten kilpailutilanteessa toimitaan.
Alakoulujen sarjoissa noudatetaan alla esitettyjä lasten yleisurheilun kilpailusääntöjä:
Sukkulaviestit juostaan kokoonpanolla 8 tyttöä ja 8 poikaa. Juostava matka on 80 metriä/kilpailija. Sukkulaviestissä nurmikolla juostaan avojaloin, sukkasillaan tai lenkkitossuilla. Piikkarien ja jalkapallokenkien käyttö on turvallisuussyistä kielletty. Vaihto tapahtuu käsikosketuksella oikealla kädellä vaihtokepin takana.
Sukkulaviesteissä juostaan tarvittaessa alkuerät, joista 10 parasta joukkuetta selviytyy myöhemmin juostavaan loppukilpailuun.
Viestikapulaa tulee kuljettaa kädessä. Se tulee antaa kädestä käteen seuraavalle viestinviejälle. Viestin vaihtaminen kapulaa heittämällä aiheuttaa suorituksen hylkäämisen. Pudonneen kapulan voi nostaa ja jatkaa sen jälkeen kilpailua. Lapsilla ei ole merkitystä sillä, kumpi juoksijoista nostaa pudonneen kapulan.
4x100 metrin viestissä joukkueen tulee juosta koko kilpailumatka omalla radalla. Rataviivan päällä juokseminen voi johtaa joukkueen hylkäämiseen
4x100 m, Ruotsalaisviestien ja 4x800 metrin viestien vaihtoalueiden rajat on merkitty juoksuradoille. Toimitsijat opastavat tarvittaessa oikean vaihtoalueen tunnistamisessa. Kapula tulee siirtää viestinviejältä toiselle vaihtoalueen sisäpuolella. Lasten kisoissa hylkäykset tuomitaan vain selvistä vaihtorikkeistä esimerkiksi silloin, kun väärästä vaihdosta voidaan olettaa joukkueen saaneen merkittävää hyötyä sijoitukseensa.
4 x 800 m viestien vaihtoalue on 20 metriä (esimerkiksi maalin kohdalla sisäradalle mitattuna kymmenen metriä ennen ja jälkeen maaliviivan), 4 x 100 m:llä 30 m. Lähtevän juoksijan on lähdettävä liikkeelle vaihtoalueen sisäpuolelta.
Törmäyksien välttämiseksi kilpailijoiden tulee pysyä omilla radoillaan, kunnes muut joukkueet ovat suorittaneet oman vaihtonsa ja ohittaneet vaihtoalueen. Pudonnutta kapulaa noudettaessa ei saa häiritä muita joukkueita.
Lähettäminen 4 x 100 m ja Ruotsalaisviesteissä tapahtuu pikamatkojen tapaan komennoilla paikoillenne –> valmiit –> laukaus. Sukkulaviesteissä ja 4x800 metrin viesteissä komennot ovat: paikoillenne -> laukaus.
Yläkoulujen ja 2-asteen sarjoissa kilpaillaan yleisurheilun kansainvälisten kilpailusääntöjen mukaisesti.
Urheilija ei saa kilpailla kahdessa eri sarjassa samana kilpailupäivänä.
Joukkueen täydentäminen aikaisemmin samassa lajissa karsiutuneesta joukkueesta ei ole sallittua, vaan johtaa joukkueen suorituksen hylkäämiseen.
Kilpailussa on käytettävä järjestäjien toimittamia rintanumeroita. Numeroita ei saa taittaa. Sukkulaviestin, 4 x 100 m ja pitkien viestien viimeisen osuuden juoksijalla tulee olla järjestäjien antama Kouluviestikarnevaali-paita.
Juoksupiikkareita saa käyttää vain ratajuoksuissa. Tällöin piikkien pituus saa olla enintään 7 mm.
Kaikki radalla suoritettavat viestit juostaan suoraan loppukilpailuina.
Ruotsalaisviesti (100+200+300+400 metriä) juostaan omia ratoja yhden kaarteen tasoituksella. Tämä tarkoittaa sitä, että 200 metrin osuuden juoksija voi siirtyä vaihtoalueen päätyttyä sisimmälle radalle muita juoksijoita häiritsemättä jo etusuoralla. Vaihtoalue on ensimmäisessä vaihdossa 30 ja muissa vaihdoissa 20 metriä.
4x800 metrin viestien lähtö tapahtuu pääsääntöisesti omilta radoilta. Tarvittaessa joillekin radoille voidaan asettaa kaksi joukkuetta. Jos yhdessä erässä on enemmän kuin 10 joukkuetta, lähtö tapahtuu kaariviivalta.
Joukkueen huoltaja voi tehdä urheilijan/joukkueen puolesta suullisen huomautuksen juoksun johtajalle tai kirjallisen vastalauseen kilpailukansliassa sieltä saatavalla lomakkeella.
Mahdolliset kilpailua ja sen tuloksia koskevat huomautukset tehdään suullisesti välittömästi juoksujen tai vaihtoalueen johtajalle tai, mikäli suullinen vastaus ei ole tyydyttävä, tuomarineuvostolle (jury) osoitetulla kirjallisella vastalauseella viimeistään 30 minuuttia tulosten virallisen julkistamisen jälkeen. Huomautuksessa ja vastalauseessa on esitettävä, mihin sääntötulkintaan erimielisyys perustuu.
Tuomarineuvostoon kuuluvat Jarmo Rasi (pj), Riitta Pääjärvi-Myllyaho ja Seppo Martiskainen.
Palkintoseremoniat suoritetaan ennalta ilmoitetun aikataulun mukaisesti.
Palkintojen jakoon osallistuvien juoksijoiden kokoontuminen tapahtuu lähellä 100 m:n lähtöpaikkaa, jossa paikka on merkitty kyltillä ”Palkintojenjaon Calling”.
Palkinnot jaetaan kunkin lajin kolmelle parhaalle joukkueelle ja sen juoksijoille. Palkintojen jakoon tulee kaikkien palkittavien joukkueiden ja juoksijoiden osallistua.