Ohjeita huoltajille ja kilpailijoille

Yleistä

Kilpailut järjestetään Kaarlen kentällä 19-20.5.2017 Ruutikellarintie 1, 65100 Vaasa.

Autojen paikoitus, myös linja-autojen, on läheisellä Raviradan parkkialueella sekä Rantamaantien varrella kts. opaskartta.

Linja-autojen matkustajien purkaus ja kyytiin otto Raviradan parkkipaikalla.

Kilpailukanslia

Kilpailukanslia sijaitsee Kaarlen kentän katsomorakennuksen eteläpäädyssä, sieltä jaetaan kilpailumateriaali.

Kilpailukanslia on avoinna pe 19.05.2017 klo 11.00 -16.00. ja la 20.5.2017 klo 8.00-17.00 puh. 040 556 6750

Kilpailukansliasta jaetaan kilpailumateriaali koulukohtaisesti koulujen yhteyshenkilöille kirjekuoressa kuittausta vastaan. Kirjekuori sisältää käsiohjelman (sis. eräjaot, kilpailuohjeet ja yleistä informaatiota), kilpailunumerot, pohjakuvan kisa-alueesta ja ennakkoon tilatut ruokaliput.

Kouluilla täytyy olla nimetty yhteyshenkilö, joka huolehtii materiaalin ja kilpailunumerojen jaosta urheilijoilleen. Kaikilla kilpailuun osaistuville täytyy olla numerolappu kiinnitettynä kilpailuasun rintaan, kun hän saapuu kokoontumiseen. Kilpailunumeroa ei saa taittaa.

Osanoton varmistusta ei ole, riittää kun juoksijat saapuvat ajoissa kokoontumispaikalle.

Joukkuemuutokset tehdään kilpailukansliassa muutoslomakkeella, mikäli ilmoittautumisen jälkeen on tullut muutoksia, poisjääntejä, sairastumisia jne.

Pukuhuoneet

Pukeutumista ja peseytymistä varten on varattu Kaarlen kentän huoltorakennuksessa tilat. Siellä on urheilijoille suihkut. Pukuhuoneissa omien varusteiden säilytys on omalla vastuulla. Arvoesineitä kuten puhelimia, lompakkoa jne. ei kannata jättää pukuhuoneisiin.

Avajaismarssi

Avajaismarssi

Kaikki koulut voivat osallistua avajaismarssiin n. 5-10 osallistujaa / koulu.

Kokoontuminen avajaismarssiin tapahtuu huoltorakennuksen viereiselle alueelle ja osittain Ruutikellarintien pyörätielle lauantaina 20.5 klo 9.00 josta sisäänmarssi käynnistetään johdetusti jonossa.

Koulut voi valmistaa oman esittelykilven, suosittelemme kokoa max 1m leveän x 0,5m korkean kilpilevyn ja 1,5m mittaisella varsiosalla.

Kilpailusäännöt

Ala-koulun sarjoissa noudatetaan lasten yleisurheilun kilpailu sääntöjä.

Yläkoulun ja 2-asteen sarjoissa kilpaillaan mestaruuskilpailu-sääntöjen mukaisesti.

Sukkulaviesteistä 1-4 lk ja 5-6 lk juoksevat perjantaina ensimmäisen juoksun ja näistä 16 parasta aikaa oikeuttaa lauantaina juostavaan A erään ja loput joukkueet pääsee B erään. Muissa luokissa sukkulavietit juostaan lauantain suoraan loppukilpailuna.

4 x 100 m juoksuissa on alkuerät ja loppukilpailuun pääsee alkuerien 8 nopeinta joukkuetta.

Alkueristä pääsee loppukilpailuun alkuerissä juostujen aikojen perusteella.

Pitkäviesti 800+600+400+200 m viestit juostaan suoraan loppukilpailuna.

Kilpailussa on käytettävä järjestäjien toimittamia rintanumeroita.

Juoksupiikkareita saa käyttää vain ratajuoksuissa, piikkien pituus enintään 7mm.

Sukkulaviestissä nurmikolla juostaan avojaloin tai sukkasillaan. (ei saa käyttää piikkareita). Kylmällä tai sateisella säällä voi käyttää lenkkitossua. Järjestäjät tiedottavat kilpailujalkineista tarvittaessa Calling-alueella.

Ratajuoksuissa eli 4x100 m ja pitkässä viestissä 800+600+400+200 m käytetään kapulaa.

Pitkäviesti 800+600+400+200 m viestissä, jossa on runsaasti joukkueita, lähtö tapahtuu kaariviivalta ja 1. vaihtoalue on maalin kohdalla, 2 ja 3. vaihto 200 m lähtöpaikan kohdalla siten että 3. vaihto tapahtuu käyttäen 5-8 rataa, ja viimeinen kaarre sekä maalisuora juostaan näitä ratoja käyttäen maaliin.

Sukkulaviesti juostaan käsikosketuksella vaihtokepin takaa (oikealla kädellä).

Sukkulaviestin ja pitkienviestien ankkurilla (viimeisen osuuden juoksijalla) on vaihtopaikan järjestäjien antama liivi, joka pitää luovuttaa heti juoksun jälkeen vaihdonvalvojille.

Pienten koulujen sarjassa on Sukkulaviestissä tarvittaessa mahdollista täydentää joukkueita kahdella nuoremman sarjan juoksijalla tai poikia voidaan korvata enintään kahdella tytöllä.

Urheilija ei saa kilpailla kahdessa eri sarjassa samana kilpailupäivänä.

Lasten viestinjuoksusäännöt (KVK-kilpailuissa luokat 1-6)

1. Viestikapulaa tulee kuljettaa kädessä. Se tulee antaa kädestä käteen seuraavalle viestinviejälle (heittäminen kielletty).

2. Pudonneen kapulan voi nostaa ja jatkaa kilpailua. Lapsilla ei ole merkitystä kumpi juoksijoista nostaa pudonneen kapulan.

3. 4 x 100 metrin viestinvaihtoalueet koostuvat 20 metrin vaihtoalueista ja sitä edeltävistä kymmenen metrin ennakkoalueista. Kapula tulee siirtää viestinviejältä toiselle tämän 20 metrin pituisen vaihtoalueen sisäpuolella. Lähtevän juoksijan on lähdettävä liikkeelle 30 metrin (ennakkoalue + vaihtoalue) sisäpuolelta. Vaihtoalue on merkitty viivoin. Lasten kisoissa hylkäykset pitäisi tehdä vain selvissä vaihtorikkeissä ja silloin kun väärästä vaihdosta voidaan olettaa saatavan hyötyä loppuaikaan.

4. Pitkien viestien vaihtoalue on 20 metriä (esimerkiksi maalin kohdalla sisäradalle mitattuna kymmenen metriä ennen ja jälkeen maaliviivan). Lähtevän juoksijan on lähdettävä liikkeelle vaihtoalueen sisäpuolelta.

5. Viesteissä kilpailijoiden tulisi pysyä omilla radoillaan, kunnes muut joukkueet ovat suorittaneet vaihtonsa, ettei tule törmäyksiä. Pudonnutta kapulaa noudettaessa ei saa myöskään häiritä muita joukkueita.

6. Sukkulaviesti juostaan ilman kapulaa ja vaihto tapahtuu käteen koskettamalla viirikepin taitse. Viesti voidaan juosta myös nurmikolla, jolloin useampi joukkue pystyy juoksemaan samanaikaisesti. Sukkulaviestin vaihdossa ei saa ottaa ennakkoa.

7. Lähetys 4 x 100 m viesteihin tapahtuu pikamatkojen tapaan (paikoillenne – valmiit – laukaus) kaikissa muissa viesteissä paitsi sukkulaviestissä ja pitkässä viestissä jossa komennot ovat paikoillenne - laukaus. 4 x100 m viestissä 1-4 lk ei käytetä lähtötelineitä.

Huutosakkikilpailu

Huutosakki

Huutosakkikilpailussa kannustetaan omaa koulua ja parhaat kannustusjoukot palkitaan. Huutosakkikilpailun tuomarit arvostelevat huutosakkeja viiden eri kriteerin pohjalta. Hyvässä kannustuslaulussa on rytmiä ja yksinkertainen sekä selkeä melodia. Huutosakin esittämässä laulussa myös sanoituksella on tärkeä rooli ja sanoituksen tulisi tuoda esille huutosakin edustamaa koulua ja kannustaa sitä. Sanoitukset eivät saa kuitenkaan mollata muita joukkueita tai kouluja. Kannatuslaulujen tarkoituksena on luoda positiivista ja iloista yhteenkuuluvuudentunnetta. Parhaimmillaan kannatuslaulut luovat yhteisen siteen huutosakin ja juoksijoiden välille. Pukeutuminen, koreografiat, rekvisiitta, käyttäytyminen sekä kannustuslaulut melodioineen ja sanoituksineen ovat tärkeimpiä arvostelukriteereitä huutosakkikilpailussa. Yksi huutosakki koostuu maksimissaan 30 oppilaasta.

Jury seuraa kilpailua ja valitsee kolme parasta ryhmää em. kriteereiden ja kannustushengen perusteella. Etukäteen voidaan ilmoittaa, mihin aikaan tuomaristo kiertää kenttää arvostelemassa huutosakkeja.

Huutosakkikilpailussa on kaksi sarjaa, alakoulun ja yläkoulun sarjat.

Kilpailun perimmäisenä tarkoituksena ei kuitenkaan ole arvostelu, vaan yhteishengen luominen ja kaikkien osallistujien osallistaminen tapahtumaan. Huutosakkikilpailuun pitää yleensä ilmoittautua etukäteen, mutta selvitä oman paikkakuntasi käytäntö! Ilmoittautumiseen tarvitaan koulun nimi, huutosakkikilpailuun osallistuvien oppilaiden nimet ja luokat sekä huutosakin nimi ja vastuuhenkilö.

Siisteys

Järjestäjien toivomus on, että roskia ei heitä maahan pysäköinti-, kilpailu- ja verryttelyalueilla vaan roskat toimitetaan niille varattuihin roskisiin.

Infopiste / tulostaulut

Kilpailujen infoa on saatavilla pääkatsomon eteläpäädyssä olevilla infotauluilta.

Infotauluilla on iso A-nollakoon kilpailualueen kartta.

Siellä on ohjeita huoltajille ja kilpailijoille sekä kilpailun aikataulu, eräjaot, ratajärjestykset, kilpailutulokset jne.

Calling (urheilijoitten kokoontuminen)

Kokoontuminen viesteissä 40-20min ennen oman lajin alkua kts. Calling-aikataulua.

Kokoontuminen on pakollinen.

Calling-alue sijaitsee kentän takakaarteen ulkopuolella huoltorakennuksen vieressä isossa teltassa, jonne kulku Ruutikellarintieltä.

Joukkueet kokoontuvat yhtenä ryhmänä, opettajan tai joukkueen kapteenin johdolla keräilyalueelle Calling-teltan taakse odottamaan vuoroaan.

Sukkulaviestien osallistuvat oppilaat tulevat Calling – telttaan jonojärjestyksessä 8 tyttöä ja seuraavana 8 poikaa juoksun ankkuri viimeisenä.

Kokoontumispaikalla Calling-kuuluttaja kutsuu joukkueen kerrallaan Calling-telttaan.

Callingissa tarkistetaan, että kaikki joukkueeseen ilmoitetut ovat paikalla ja kaikilla on oikeat numerolaput kiinnitettynä rintaan sekä annetaan lyhyt opastus kilpailusta.

Sukkulaviestin urheilijat asetetaan joukkueittain juoksujärjestyksessä ratajärjestyksen mukaisille paikoille jonoon.

Pikaviestit ja pitkän viestin juoksijat kerätään juoksuosuuksien mukaisiin jonoihin.

Urheilijat saatetaan johdetusti vaihtopaikoille aikataulun mukaisesti.

Jos joukkue ei ole saapunut ajoissa Callingiin, myöhästynyttä joukkuetta ei jäädä odottelemaan.

Erityisryhmät saatetaan johdetusti yhtenä ryhmänä suorituspaikoille.

Verryttely ja kilpaileminen

Urheilijoiden verryttelyalueena voi käyttää Kaarlen kentän ympäristön jalkakäytäviä ja pyöräteitä sekä ravirataa.

Kenttäalue on tarkoitettu vain kilpailijoille ja toimitsijoille. Huoltajien paikka on kentän ulkopuolella. Näin varmistamme sujuvan kilpailun kulun.

Vaihtoharjoitteluohjeet

Viestijuoksun opasvideot:

Tämän Youtube-playlistin kohta 18. ja sitä seuraavat videot.

Pikaviesti (lyhyellä ja pidemmällä ennakolla), sukkulaviesti ja pitkäviesti (riistovaihto)

Protestit

Mahdolliset kilpailua koskevat protestit tehdään heti tai viimeistään 30min juoksun jälkeen. Joukkueen huoltaja tai valmentaja voi tehdä suullisen protestin juoksun johtajalle tai kirjallisena kilpailukansliassa sieltä saatavalla lomakkeella.

Palkintojenjako

Palkintojenjako

Palkintojen jakoon osallistuvien juoksijoiden kokoontuminen pääkatsomon eteläpäädyssä, kts. karttaa ja palkintojen jaon aikataulua.

Palkintojen jakoon on kaikkien palkittavien osallistuttava.

Palkinnot jaetaan kolmelle parhaalle joukkueelle, myös pienet koulut palkitaan.

Ruokailu

Kilpailupaikalla on varattu mahdollisuus ruokailla.

Ruokailu sijaitsee Vaasan Ammattiopiston (Vamia) ruokalassa Ruutikellarintie 2-4, kts. kartta.

Kioskipalvelut kilpailualueelta pääkatsomon takana ja takasuoran ylätasanteelta.

Ruokailu

Tarjoamme Finaalitapahtumassa seuraavat ruuat:

Perjantai: Päivällinen 6,00€
Iltapala (tarjoillaan kouluilla) 3,50€
Lauantai: Aamupala (tarjoillaan kouluilla) 4,50€
Lounas 6,00€
Matkaeväs 4,00 €

A-passiin kuuluu kaikki viisi ruokailua, hinta 22,00€
B-passiin kuuluu päivällinen ja lounas, hinta 12,00€

Yksittäin ostettuna:

Päivällinen 6,00€
Iltapala 3,50€
Aamupala 4,50€
Lounas 6,00€
Matkaeväs 4,00€ (saa ostaa kentältä la klo 13.00 jälkeen)

Ruokailu tapahtuu Vaasan ammattiopiston ruokasalissa, aulassa ja liikuntasalissa, osoite on Ruutikellarintie 2.

Perjantain päivällinen on tarjolla klo. 15.00 – 19.00 ja lauantain lounas klo 10.30 – 14.00.

Ruokalista

Perjantai 19.5.

Päivällinen: Nakkikeitto, juusto, tuorepala, pehmeä leipä
Iltapalapussi: Täytetty sämpylä (margariini, juusto, kalkkunaleike, kurkku), banaani, mehu

Lauantai 20.5.

Aamupalatarvikkeet: Ruisleipä, margariini, leikkele, juusto, kurkku, paprika, mehu, mandariini
Lounas: Kalkkunakastike, pasta, lämmin kasvis, salaatti
Välipalapussi: Täytetty leipä (margariini, juusto, kurkku) Elovena-keksi, mehu

Ruokapaketit tilataan ilmoittautumisen yhteydessä.

Ensiapu

Maalialueen lähistöllä on tarvittaessa ensiapu puh; (ilmoitetaan myöhemmin).

Löytötavarat

Löytötavarat kerätään kilpailukansliaan ja kilpailujen jälkeen kadonnutta tavaraa voi kysellä Kaarlen kentän vahtimestareilta p. 06 325 3693. Kahden viikon jälkeen arvokkaammat tavarat toimitetaan poliisilaitokselle löytötavarana.

Majoitus

Tarjoamme edullista koulumajoitusta kaupungin kouluissa hintaan 10 euroa/ oppilas/ yö. Opettajat ilmaiseksi.

Oma patja ja makuupussi ym. tulee olla mukana.

Majoitustarve tulee ilmoittaa ilmoittautumisen yhteydessä.

Yhteystiedot

Suomenkielisen Kouluviestikarnevaalin Tukisäätiö

Puheenjohtaja
Håkan Nordman
050-512 2392
Toiminnanjohtaja
Riitta Pääjärvi-Myllyaho
040-522 7971