Ohjeita huoltajille ja kilpailijoille

Yleistä

Kilpailut järjestetään Ratinan stadionilla Tampereella 23.5.2019.

Autojen paikoitus, ilmoitetaan tarkemmin myöhemmin.

Kilpailukanslia

Kilpailukanslia sijaitsee Ratinan stadionilla, sieltä jaetaan kilpailumateriaali.

Kilpailukanslia on avoinna to 23.5.2019 klo 8.30 -14.00.

Kilpailukansliasta jaetaan kilpailumateriaali koulukohtaisesti koulujen yhteyshenkilöille kirjekuoressa kuittausta vastaan. Kirjekuori sisältää käsiohjelman (sis. eräjaot, kilpailuohjeet ja yleistä informaatiota), kilpailunumerot, pohjakuvan kisa-alueesta ja ennakkoon tilatut ruokaliput.

Kouluilla täytyy olla nimetty yhteyshenkilö, joka huolehtii materiaalin ja kilpailunumerojen jaosta urheilijoilleen. Kaikilla kilpailuun osallistuville täytyy olla numerolappu kiinnitettynä kilpailuasun rintaan, kun hän saapuu kokoontumiseen. Kilpailunumeroa ei saa taittaa.

Osanoton varmistusta ei ole, riittää kun juoksijat saapuvat ajoissa kokoontumispaikalle.

Joukkuemuutokset tehdään kilpailukansliassa muutoslomakkeella, mikäli ilmoittautumisen jälkeen on tullut muutoksia, poisjääntejä, sairastumisia jne.

Pukuhuoneet

PPukeutumista ja peseytymistä varten on varattu Ratinan stadionin pukuhuoneet. Siellä on urheilijoille suihkut. Pukuhuoneissa omien varusteiden säilytys on omalla vastuulla. Arvoesineitä kuten puhelimia, lompakkoa jne. ei kannata jättää pukuhuoneisiin.

Avajaismarssi

Avajaismarssi

Kaikki koulut voivat osallistua avajaismarssiin n. 5-10 osallistujaa / koulu.

Kokoontuminen avajaismarssiin tapahtuu n. 15 min ennen avausta. Sisäänmarssi käynnistetään johdetusti jonossa. Koulut voi valmistaa oman esittelykilven, suosittelemme kokoa n. 1m leveän x 0,5m korkean kilpilevyn ja 1,5m mittaisella varsiosalla.

Kilpailusäännöt

Ala-koulun sarjoissa noudatetaan lasten yleisurheilun kilpailu sääntöjä.

Yläkoulun ja 2-asteen sarjoissa kilpaillaan mestaruuskilpailu - sääntöjen mukaisesti.

Kaikki viestijuoksut juostaan suoraan loppukilpailuina ja käytetään 20m vaihtoalutta (ei sovelleta vielä 2018-19 IAAF.n uusia sääntömuutoksia).

Ruotsalaisviesti, eli 1000 metrin viesti (100+200+300+400m) Tämä viestijuoksu juostaan kahden kaarteen tasoituksella edellä ilmoitetussa järjestyksessä. 1000 metrin viestissä vaihdoissa 1 - 2 saa käyttää 10 metrin ennakkoa. Pitkäviesti 4 x 800 m viestissä, jossa on runsaasti joukkueita, lähtö tapahtuu kaariviivalta.

Sukkulaviestit juostaan kokoonpanolla 8 tyttöä + 8 poikaa x 80m. Sukkulaviestissä nurmikolla juostaan avojaloin tai sukkasillaan. (ei saa käyttää piikkareita). Kylmällä tai sateisella säällä voi käyttää lenkkitossua. Sukkulaviesti juostaan käsikosketuksella vaihtokepin takaa (oikealla kädellä). Sukkulaviestin ja pitkienviestien ankkurilla (viimeisen osuuden juoksijalla) on vaihtopaikan järjestäjien antama liivi, joka pitää luovuttaa heti juoksun jälkeen vaihdonvalvojille.

Kilpailussa on käytettävä järjestäjien toimittamia rintanumeroita.

Juoksupiikkareita saa käyttää vain ratajuoksuissa, piikkien pituus enintään 7mm.

Urheilija ei saa kilpailla kahdessa eri sarjassa samana kilpailupäivänä.

Lasten viestinjuoksusäännöt (KVK-kilpailuissa luokat 1-6)

1. Viestikapulaa tulee kuljettaa kädessä. Se tulee antaa kädestä käteen seuraavalle viestinviejälle (heittäminen kielletty).

2. Pudonneen kapulan voi nostaa ja jatkaa kilpailua. Lapsilla ei ole merkitystä kumpi juoksijoista nostaa pudonneen kapulan.

3. 1000 metrin (ns. ruotsalaisviesti) ja 4x 800 metrin viestinvaihtoalueet koostuvat 20 metrin vaihtoalueista. Kapula tulee siirtää viestinviejältä toiselle tämän 20 metrin pituisen vaihtoalueen sisäpuolella. Vaihtoalue on merkitty viivoin. Lasten kisoissa hylkäykset pitäisi tehdä vain selvissä vaihtorikkeissä ja silloin kun väärästä vaihdosta voidaan olettaa saatavan hyötyä loppuaikaan.

4. Pitkien viestien vaihtoalue on 20 metriä (esimerkiksi maalin kohdalla sisäradalle mitattuna kymmenen metriä ennen ja jälkeen maaliviivan). Lähtevän juoksijan on lähdettävä liikkeelle vaihtoalueen sisäpuolelta.

5. Viesteissä kilpailijoiden tulisi pysyä omilla radoillaan, kunnes muut joukkueet ovat suorittaneet vaihtonsa, ettei tule törmäyksiä. Pudonnutta kapulaa noudettaessa ei saa myöskään häiritä muita joukkueita.

6. Sukkulaviesti juostaan ilman kapulaa ja vaihto tapahtuu käteen koskettamalla viirikepin taitse. Viesti voidaan juosta myös nurmikolla, jolloin useampi joukkue pystyy juoksemaan samanaikaisesti. Sukkulaviestin vaihdossa ei saa ottaa ennakkoa.

7. Lähetys ratajuoksuviesteissä tapahtuu pikamatkojen tapaan (paikoillenne – valmiit – laukaus) kaikissa muissa viesteissä paitsi sukkulaviesteissä ja pitkässä viestissä, jossa komennot ovat paikoillenne - laukaus.

Huutosakkikilpailu

Huutosakki

Huutosakkikilpailussa kannustetaan omaa koulua ja parhaat kannustusjoukot palkitaan. Huutosakkikilpailun tuomarit arvostelevat huutosakkeja tietyin kriteerein. Hyvässä kannustuslaulussa on rytmiä ja yksinkertainen sekä selkeä melodia. Huutosakin esittämässä laulussa myös sanoituksella on tärkeä rooli ja sanoituksen tulisi tuoda esille huutosakin edustamaa koulua ja kannustaa sitä. Sanoitukset eivät saa kuitenkaan mollata muita joukkueita tai kouluja.

Kannatuslaulujen tarkoituksena on luoda positiivista ja iloista yhteenkuuluvuudentunnetta. Parhaimmillaan kannatuslaulut luovat yhteisen siteen huutosakin ja juoksijoiden välille. Pukeutuminen, koreografiat, rekvisiitta, käyttäytyminen sekä kannustuslaulut melodioineen ja sanoituksineen ovat tärkeimpiä arvostelukriteereitä huutosakkikilpailussa. Yksi huutosakki koostuu maksimissaan 35 oppilaasta.

Jury seuraa kilpailua ja valitsee kolme parasta ryhmää em. kriteereiden ja kannustushengen perusteella. Etukäteen voidaan ilmoittaa, mihin aikaan tuomaristo kiertää kenttää arvostelemassa huutosakkeja.

Kilpailun perimmäisenä tarkoituksena ei kuitenkaan ole arvostelu, vaan yhteishengen luominen ja kaikkien osallistujien osallistaminen tapahtumaan.

Siisteys

Järjestäjien toivomus on, että roskia ei heitä maahan pysäköinti-, kilpailu- ja verryttelyalueilla vaan roskat toimitetaan niille varattuihin roskisiin.

Infopiste / tulostaulut

Kilpailujen infoa on saatavilla pääkatsomon eteläpäädyssä olevilla infotauluilta.

Infotauluilla on iso A-nollakoon kilpailualueen kartta.

Siellä on ohjeita huoltajille ja kilpailijoille sekä kilpailun aikataulu, eräjaot, ratajärjestykset, kilpailutulokset jne.

Calling (urheilijoitten kokoontuminen)

Kokoontuminen viesteissä 40-20min ennen oman lajin alkua kts. Calling-aikataulua.

Kokoontuminen on pakollinen.

Joukkueet kokoontuvat yhtenä ryhmänä, opettajan tai joukkueen kapteenin johdolla keräilyalueelle Calling-teltan taakse odottamaan vuoroaan.

Sukkulaviestien osallistuvat oppilaat tulevat Calling – telttaan jono järjestyksessä 8 tyttöä ja seuraavana 8 poikaa, juoksun ankkuri viimeisenä.

Kokoontumispaikalla Calling-kuuluttaja kutsuu joukkueen kerrallaan Calling-telttaan.

Callingissa tarkistetaan, että kaikki joukkueeseen ilmoitetut ovat paikalla ja kaikilla on oikeat numerolaput kiinnitettynä rintaan sekä annetaan lyhyt opastus kilpailusta.

Sukkulaviestin urheilijat asetetaan joukkueittain juoksujärjestyksessä ratajärjestyksen mukaisille paikoille jonoon.

Pikaviestit ja pitkän viestin juoksijat kerätään juoksuosuuksien mukaisiin jonoihin.

Urheilijat saatetaan johdetusti vaihtopaikoille aikataulun mukaisesti.

Jos joukkue ei ole saapunut ajoissa Callingiin, myöhästynyttä joukkuetta ei jäädä odottelemaan.

Erityisryhmät saatetaan johdetusti yhtenä ryhmänä suorituspaikoille.

Verryttely ja kilpaileminen

Urheilijoiden verryttelyalueena voi käyttää stadionin ympäristön jalkakäytäviä ja pyöräteitä.

Kenttäalue on tarkoitettu vain kilpailijoille ja toimitsijoille. Huoltajien paikka on kentän ulkopuolella. Näin varmistamme sujuvan kilpailun kulun.

Protestit

Mahdolliset kilpailua koskevat protestit tehdään heti tai viimeistään 30min juoksun jälkeen. Joukkueen huoltaja tai valmentaja voi tehdä suullisen protestin juoksun johtajalle tai kirjallisena kilpailukansliassa sieltä saatavalla lomakkeella.

Palkintojenjako

Palkintojenjako

Palkintojen jakoon osallistuvien juoksijoiden kokoontuminen pääkatsomon eteläpäädyssä, kts. karttaa ja palkintojen jaon aikataulua.

Palkintojen jakoon on kaikkien palkittavien osallistuttava.

Palkinnot jaetaan kolmelle parhaalle joukkueelle.

Ruokailu

Kilpailupaikalla on varattu mahdollisuus ruokailla.

Ruokailu tapahtuu stadionin sisätiloissa.

Ruokaliput löytyvät koulujen kirjekuoresta.

Kioskipalvelut kilpailualueelta pääkatsomon takana ja takasuoran ylätasanteelta.

Ensiapu

Maalialueen lähistöllä on tarvittaessa ensiapu.

Löytötavarat

Löytötavarat kerätään kilpailukansliaan ja kilpailujen jälkeen kadonnutta tavaraa voi kysellä stadionin vahtimestareilta. Kahden viikon jälkeen arvokkaammat tavarat toimitetaan poliisilaitokselle löytötavarana.

Yhteystiedot

Suomenkielisen Kouluviestikarnevaalin Tukisäätiö

Puheenjohtaja
Håkan Nordman
050-512 2392
Toiminnanjohtaja
Riitta Pääjärvi-Myllyaho
040-522 7971