KAPULA LIIKKUU YMPÄRI MAAN!


Kouluviestikarnevaaleja järjestetään nyt kolmella tasolla:
1. Paikallisia Kouluviestikarnevaaleja (kunnan/seudun alueella)
2. Alueellisia Kouluviestikarnevaaleja (maakunnan/maakuntien alueella)
3. Finaalitapahtumat (koko maan koululaisille avoin)

Tänä vuonna panostetaan uusien Paikallisten Kouluviestikarnevaalien järjestämiseen. Alueellisia Kouluviestikarnevaaleja järjestetään entiseen tapaan.

Valtakunnallinen, kaikille avoin Finaali kiertää jatkossa:
  • Tampereella toukokuussa 2019
  • Helsingissä uudistetulla Olympiastadionilla toukokuussa 2020
Vuoden 2020 tapahtumasta on tulossa ennennäkemättömän suuri, monen päivän koululaistapahtuma, johon sisältyvät paitsi Kouluviestikarnevaalit, myös ruotsinkielisten Stafettkarnevalen ja lisäksi paljon muuta oheisohjelmaa, mm. eri lajien esittelyä ja lajikokeiluja, musiikkia ja konsertteja. Yhteistyössä Olympiakomitean ja Urheilumuseon kanssa koululaisille luodaan mahdollisuus tutustua uudistettuun Olympiastadioniin, sen historiaan ja olympia-aatteeseen. Tapahtumaviikosta on samalla tarkoitus tehdä houkutteleva koulumatka maamme pääkaupunkiin, minkä yhteydessä voi vierailla vaikkapa Linnanmäellä, Korkeasaaren Eläintarhassa, Eduskunnassa jne. Uskomme kymmenien tuhansien koululaisten, opettajien ja vanhempien saapuvan silloin Helsinkiin.

Tulevana kesänä kutsutaan muutamia Kouluviestikarnevaali-joukkueita kisaamaan Suomi-Ruotsi -maaotteluun Tampereelle 31.8 Stafettkarnevalenin sekä Ruotsista tulevia koululaisjoukkueita vastaan!

Meitä ilahduttaa, että Kouluviestikarnevaali on nyt osa Liikkuvaa Koulua, eli kunnat/koulut voivat käyttää LK-rahoja myös Kouluviestikarnevaaliin osallistumiseen.

HUOM! Sarjat ja lajit ovat muuttuneet viime vuodelta! Lue lisää...


Kouluviestikarnevaali on liikunnan iloa pursuava lasten ja nuorten yhteinen tapahtuma, joka kerää koululaiset yhteen taustasta ja iästä riippumatta.

Kouluviestikarnevaaliin voivat osallistua kaikki peruskoulun ja toisen asteen koulutuksen oppilaat, kilpailut on jaettu neljään eri sarjaan. Sarjat määräytyvät oppilaiden luokka-asteen mukaan. Kilpailumuotoina on kolme virallista lajia: sukkulaviesti, pikaviesti ja pitkäviesti. Alle 50 oppilaan koulut kilpailevat kaikissa lajeissa omassa, pienten koulujen sarjassaan. Lisäksi liikuntarajoitteisille järjestetään ratakelausviesti pyörätuoleilla.

Tiedustelut: riitta.paajarvi@edu.vaasa.fi ja toimisto@vaasanvasama.fi

Mikä on Kouluviestikarnevaali?

Kouluviestikarnevaali on iloa ja liikunnan riemua pursuava lasten ja nuorten yhteinen liikuntatapahtuma, joka kerää koululaiset yhteen taustasta ja iästä riippumatta. Osallistua voivat kaikki peruskoulun ja toisen asteen koulutuksen oppilaat.

Kouluviestikarnevaalin kilpailut on jaettu neljään eri sarjaan. Sarjat määräytyvät oppilaiden luokka-asteen mukaan. Kilpailumuotoina on kolme virallista lajia: sukkulaviesti, pikaviesti ja pitkäviesti. Alle 50 oppilaan koulut kilpailevat kaikissa lajeissa omassa, pienten koulujen sarjassaan. Lisäksi järjestetään erityisluokkien oppilaille 4 x 80 m, avoin luokka sekä 4 x 80 m kelausluokka.

Sarjojen ja lajien tarkemmat kuvaukset löytyvät kohdasta Sarjat ja lajit.

Kouluviestikarnevaaleilla järjestetään myös huutosakkikilpailu. Sen tarkoituksena on aktivoida kouluja ja koululaisia osallistumaan tapahtumaan myös muilla tavoin kuin juoksemalla.

Huutosakkikilpailussa kannustetaan luovuuteen ja näyttämään erilaisia taitoja laulamalla, soittamalla, esiintymällä, tanssimalla, piirtämällä, maalamalla, rakentamalla jne. Opetus- ja kulttuuriministeriön juuri hiljattain julkaistussa laajassa oppilaille suuntautuneessa kyselyssä todettiin, että oppilaat haluavat kouluun juuri tällaisia elementtejä. Lisäksi Huutosakkikilpailulla on havaittu selvä yhteisöllisyyttä edistävä vaikutus.

Juoksu- ja huutosakkikilpailut sisältävät Kouluviestikarnevaalin ydinajatuksen. Kouluviestikarnevaalin päätavoitteena on kannustaa lapsia ja nuoria liikkumaan sekä kokemaan liikunnan iloa yhdessä. Kouluviestikarnevaali ilmentää yhdessä liikkumisen ulottuvuuksia: sosiaalisuutta, yhteisöllisyyttä, tavoitteellisuutta, terveyden edistämistä ja mikä tärkeintä, hauskanpitoa. Edellä mainitussa OKM:n kyselyssä todettiin myös, että koululaiset haluavat kouluun lisää liikuntaa ja liikkua halutaan nimenomaan yhdessä.

Kouluviestikarnevaali edustaa mitä parhaimmin juuri sitä mitä koululaiset toivovat.
(Lähde: Valtakunnallinen koululaiskysely)

Yhteistyökumppanimme

logo_motonet logo_pohjanmaan_liitto logo_vaasanseudun_urheiluakatemia logo_opetus_ja_kulttuuriministerio logo_koululiikuntaliitto logo_sul logo_vaasa logo_peab logo_pohjalainen logo_aktia logo_lahitapiola logo_abb logo_visit_vaasa logo_anvia_elisa logo_wartsila logo_jae

Anna tukesi kouluviestikarnevaalille

Kouluviestikarnevaali luo hyvinvointia nyt ja tulevaisuudessa

Lasten ja nuorten terveyden edistäminen on yhteiskuntamme intressien mukaista. Tässä koulu on avainasemassa, sillä vain koulussa tavataan kaikki lapset ja voidaan vaikuttaa heidän asenteisiinsa, terveellisiin elämäntapoihin, liikuntaan, jaksamiseen ja oppimiseen sekä sitä kautta hyvinvointiin aikuisena.

Kouluviestikarnevaali on osoittautunut erinomaiseksi tapahtumaksi, jolla voidaan vaikuttaa lasten ja nuorten terveyteen. Tapahtuma luo liikunnan iloa sekä kaveruutta ja yhteisöllisyyttä koulussa, ja kasvattaa samalla hyviä urheilijoita. Kouluviestikarnevaalista on kehittymässä samanlainen menestystarina kuin ruotsinkielisten Stafettkarnevalen, joka on tällä hetkellä suurin vuosittainen koulu-urheilutapahtuma Euroopassa.

Esimerkkejä tuotteistamme yhteistyökumppaneille

Laitamainos 2m 750€
Banderolli 3m 1000€
Numerolaput 5000€
Näytä kaikki tuotteet

Opetus- ja kulttuuriministeriön tukema Kouluviestikarnevaali järjestettiin ensimmäisen kerran syksyllä 2012, Vaasassa. Siitä se on laajentunut nopeasti ja viime syksynä jo n. 13 000 koululaista osallistui Kouluviestikarnevaaliin Vaasassa, Rovaniemellä, Joensuussa, Mikkelissä, Lappeenrannassa, Jyväskylässä ja Helsingissä.

Kouluviestikarnevaali poikkeaa muista urheilu- ja liikuntatapahtumista, koska se on tarkoitettu kaikille koululaisille ja se kerää paljon enemmän osallistujia kuin tavalliset urheilukilpailut. Yksinkertainen ja yhtenäinen ohjelma sopii kaikille. Kouluviestikarnevaali pursuaa liikunnan iloa ja yhteisöllisyyttä.

Suomen urheiluliitto, Koululiikuntaliitto ja Vaasanseudun urheiluakatemia ovat perustaneet Suomenkielisen Kouluviestikarnevaalin Tukisäätiön, joka edistää Kouluviestikarnevaalien toteuttamista ympäri maata. Yksi sen päätehtävistä on varainhankinta. Tukisäätiö kantaa vastuuta myös tapahtuman tärkeiden arvojen esiintuomisesta, terveydestä ja hyvinvoinnista.

Tukisäätiön tavoitteena on saada aikaan 15 Alueellista Kouluviestikarnevaalia ympäri maata, jolloin ne saavat liikkeelle yhteensä n. 30 000 – 40 000 koululaista. Joka toinen vuosi järjestetään koko maan yhteinen Finaalitapahtuma. Historiallinen ensimmäinen Finaali järjestetään Suomen juhlavuonna 2017, 19 -20.5 Vaasassa. Osanottajia odotetaan 7000 – 10 000. Finaali on hyväksytty osaksi valtakunnallista Suomi 100 vuotta – ohjelmaa.

Finaali saa merkittäviä yhteistyökumppaneita kuten mm. Urheilumuseon, joka saapuu Vaasaan suurella rekalla, ja on koko Finaalin ajan Kaarlen kentällä koululaisten käytettävissä. Paikalla on myös entisajan menestyneitä urheilijoita alueeltamme sekä juoksijalegendamme Lasse Virén.

Tutustu yhteistyötuotteisiimme
ja anna tukesi

Yhteystiedot

Suomenkielisen Kouluviestikarnevaalin Tukisäätiö

Puheenjohtaja
Håkan Nordman
050-512 2392
Toiminnanjohtaja
Riitta Pääjärvi-Myllyaho
040-522 7971